Welkom bij de site van Vergeten Zaken. Dit is de titel van het project wat als doel in zich heeft om ‘vergeten zaken’ weer zichtbaar te maken en op de kaart te zetten, zowel in beeld als in locatie en in tekst in de vorm van verhalen. Uitgangspunt daarbij is om bijna onzichtbare elementen in gevels en/of restanten in typografie in de gevels, tegels of ornamenten in heel Rotterdam die een ‘vergeten zaak’ verraden, opnieuw zichtbaar te maken in de vorm van o.a. fotografie maar ook op zoek te gaan naar de verhalen die bij dit ‘bedrijf’ of bij deze ‘zaak’ horen. Om uiteindelijk in kaart te brengen welke vergeten zaken er waren in Rotterdam. Hoe de sociale cohesie was in de wijken in vervlogen tijden. We zijn geen historici, maar zijn wel geïnteresseerd in het verleden van de stad Rotterdam.  

 

 

 

 

Zaak 42: 

Schoenreparatiebedrijf, Spoorsingel 57A

Het moet rond 1936 geweest zijn dat Elias Cohen met zijn vrouw Sophia op de Spoorsingel 57A kwamen wonen, samen hun zoon Isidore Bernard Cohen en dochter Marianne Helena. En dan loopt het spoor een beetje dood. Tot die tijd vinden we ook geen bewoner met een schoenreparatiebedrijf. Toch zien we in de gevel de sporen van deze vergeten zaak. Maar wat is er met dit gezin gebeurd? 

 Zaak 8: 

Bakkerij van der Ham, Hillevliet

Het pand op de Hillevliet ziet er verlaten uit. De in mozaïek ingelegde steentjes verraden de naam van bakkerij van der Ham. Vele prijzen heeft hij in de wacht gesleept. Na 36 jaar dienstverlening verlaten ze in 2003 het pand. Ze zien er geen brood meer in. De liefde voor het vak is Theo nooit kwijtgeraakt. Dat is van opa op vader, op zoon doorgegeven. Een echt familiebedrijf. Benieuwd naar het hele verhaal van Theo? We werken aan een boek over de ondernemers van weleer.

 

 Zaak 94: 

Slager A. van der Wel, Rodenrijselaan 45B 
Yes, gevonden! De letters op het winkelpand van de Rodenrijselaan 45 b, welke straat vroeger met ‘sch’ werd geschreven, had al een tijdje onze aandacht. Misschien dat het komt door de gouden letters. Ik schat dat het de Copperplate is, een lettertype ontworpen door Frederic W. Goudy. In 1901 uitgebracht door American Type Fouders. Het is een letterset in kapitalen. De ‘A’ en de ‘W’ zijn bij deze naamplaat in beginkapitalen gezet en de rest in kleinkapitaal. De letters doen denken aan steenhouwen. Niet zo geschikt voor lopende tekst.

 

Zaak 114: 

ManufacturenzaakNoordmolenzaak 76

Begin dit jaar is er een bijzondere maar treurige ontdekking gedaan in het Oude Noorden. Bij het ontmantelen van een gevel in de Noordmolenstraat. Naast de winkel van Zeeman zat voorheen de winkel Roman Store. Toen het pand verbouwd ging worden, kwamen de teksten ‘Uw adres” en “Het Wonder” tevoorschijn. Veel mensen werden nieuwsgierig naar het verhaal achter deze woorden. Door het stadsarchief werd de historie van het pand onderzocht en dat verhaal greep terug op een treurige gebeurtenis. De winkel van Israël Levi de Winter was een manufacturenwinkel met de naam ‘Het Wonder’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij met zijn gezin op transport gezet naar Auswitz. Hij stierf in september 1942, evenals zijn vrouw en dochtertje van vijf jaar. Zo komt er met het blootleggen van een gevel ook een levensgeschiedenis aan het licht die belangrijk is om verteld te worden. Het Historisch Genootschap Roterodamum, Stichting Loods 24 en het Joods Kindermonument hebben in een brief aan het stadsbestuur met klem opgeroepen om de bijzondere gevel te behouden. Inmiddels kunnen we melden via het AD dat de letters zijn gerenoveerd en teruggeplaatst.*